Yeşilösistä Iotapeen




Nyt on jo sunnuntai-ilta, ja olen palannut Suomeen.

Torstaina 30.11. oli viimeinen patikointini tällä erää Turkin maisemissa. Harrastusta toki jatkan, niin kotimaassa Suomessa kuin tuossa mahdollisuuksien maassa Turkissa.

Mahtavaa oli työharjoitteluaikani Famtourin iloisen porukan seurassa. Olisin jäänyt pidemmäksikin aikaa.


Patikointi torstaina suuntasi jälleen Alanyasta itään päin, vain noin 30 kilometrin päähän. Lähdimme Yeşilösistä ja päädyimme Iotapeen.

Mitä kaikkea matkallamme kohtasimmekaan. Katso tästä:

Kuvakooste patikoinnista Iotapeen

Retken esittelytekstin mukaisesti:

Ensin suuntaamme kasvihuoneiden lomitse itään ja ylöspäin 30 metristä 230 metriin. Tie on leveää metsätietä, mutta matkan varrella on jyrkkiä nousuja ja laskuja. Ensimmäisen mäen päällä pidämme lyhyen valokuvaustauon. Täältä näkee lumiset Taurus-vuorten huiput, etelässä kirkkaansiniseä välkkyvän Välimeren ja taustalla kauniin Alanyan kaupungin. Jatkamme patikointia vaihtelevassa maastossa, saatamme nähdä lintuja, kilpikonnia ja kauniita kukkia. Lähes 10/11 kilometrin patikoinnin jälkeen saavumme antiikkiseen Aytapin kaupunkiin. Täällä voit uida, jos uskallat!

Iotape, joka tunnetaan myös nimellä Aytap, on satamakaupunki 30 km Alanyasta itään Anatolian Ciliciassa. Varhaisimmat arkeologiset todisteet ihmisasutuksesta ovat 1. vuosisadalta ennen ajanlaskun alkua, joskin aikaisemmastakin asutuksesta on viitteitä. Kaupungin perusti Kommagenen kuningaskunnan Antiochus IV vuonna 52 eaa vallattuaan Cilician. Antiochus nimesi kaupungin vaimonsa Iotapan mukaan, ja sai muotonsa Iotape.

Kaupunkin on sijainniltaan loistava, satamapaikkana erinomainen kaupankäyntiin ja kuljetuksiin. Maaperä hyvää viljelyyn ja korkealla sijaitsevaa aluetta on helppo suojella mereltä ja maalta tulevia uhkia vastaan. Luonnonmukaisessa satamassa on kaksi leveydeltään noin 100 m lahtea. Arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt jäänteitä linnoituksesta, jonka valtavat seinät ovat turvanneet puolustuksen.

Alueelta on löytynyt kolikoita, mikä viittaa siihen, että kaupungissa on ollut rahapaja, joka valmisti kolikoita valtakausilla Trajanista Valerianiin.

Myös Rooman aikaisia viemäröintejä, hautausmaa, hautakiviä ja veistoksia, Roomanaikaisia kylpylöitä, vanhoja kirjoituksia ja linnoituksen itäpuolella suorakulmainen kirkko on löytynyt alueelta.

Nykyisen kaupungin keskustasta on löydetty temppelin rauniot, josta on paljastunut hyvin säilyneitä freskoja.


Kommentit